Parijs met pubers; de citytrip die voor iedereen leuk is!

Vanaf Amsterdam reis je in 3 uur met de trein naar Parijs. Dat is zo kort dat zelfs de meest kritische puber geen commentaar kan hebben. En als je dan ook nog eens logeert in een appartement om de hoek van de Eiffeltoren, dan heb je het als ouder helemaal gemaakt! De pubers en ik gaan elk jaar een aantal dagen naar een toffe stad in Europa, en dit keer stond Parijs op het programma. On y va!

Een treinkaartje naar Parijs boek je makkelijk via NS International of via de website van Thalys. Wij deden dat laatste, en reisden heerlijk comfortabel in de comfortklasse. Beetje slapen, beetje eten, beetje gamen op de laptop. Voordat we het wisten stonden we op Gare du Nord.

De metro; veilig, snel en niet heel duur
Vanaf Gare du Nord pakten we de metro naar het centrum van Parijs, omdat we via Airbnb een appartement om de hoek van de Eiffeltoren hadden geboekt. Omdat we niet echt vastomlijnde plannen hadden heb ik er voor gekozen om losse metrotickets te kopen bij de kaartjesautomaten van Navigo. Je betaald dan 2,10 per kaartje, en kunt daar 1 1/2 uur mee reizen door de centrumzones van Parijs. Als je de gratis app “Paris Metro Map and Routes” download op je telefoon kun je super makkelijk bekijken welke metro’s je moet nemen en waar je er uit moet voor bijv. een overstap. Tip: wij hadden een veel te zware koffer bij ons, en de meeste metrostations in Parijs hebben GEEN roltrap of lift. Niet ideaal, kan ik je vertellen. Toch een zware koffer bij je waar je niet de hele dag mee wil sjouwen? Onderaan dit artikel leg ik uit waar je je koffer veilig tijdelijk kunt opslaan in Parijs, mét een kortingscode.

Slapen onder de Eiffeltoren; nou ja, bijna dan
We hadden via Airbnb een appartement geboekt op de allerbeste plek. Vlakbij verschillende metrostations, onder de rook van de Eiffeltoren en midden in een levendige buurt met winkels, restaurantjes en musea. Het appartement lag aan een binnenplaats en was daarom heel erg rustig en stil. Dit appartement was voor ons drieën perfect. Klein, maar fijn en voor Parijse begrippen (zeker in het hoofdseizoen!) goed betaalbaar. Absoluut een aanrader als je met z’n tweeën of drieën bent.

Het fijne aan deze locatie was dat het prima was dat de pubers niet overal mee naar toe hoefden. Terwijl ik naar wat musea ging, bleven zij lekker in het appartement om wat tijd voor zichzelf te hebben en wat bij te komen van het vele lopen / reizen. Alles wat ik wilde doen / zien was in de buurt, en ik kon de pubers dus met een gerust hart een paar uur alleen laten. Omdat Lyla diabetes type 1 heeft moeten we wat voorzichtig zijn met de planning en heeft ze meer rust nodig tussendoor.

Musea om de hoek
Ik ben erg fan van de beeldhouwer Rodin, en het museum lag op 10 minuutjes lopen. Terwijl de pubers zich nog een keer omdraaiden kon ik op mijn dooie gemakje het museum bezoeken. Een ander museum, waar ik ook alleen naar toe ben geweest was het Quai Branly – Jacques Chirac Museum. Onderweg tipte iemand me er over, en het was zeker een mustsee! In dit museum vind je kunst en cultuur van over de hele wereld en de omliggende tuin is een fijne plek om te onthaasten.

Mam, gaan we al eten?
Pubers (mijn pubers in ieder geval) vinden het prima om 5 dagen achter elkaar bij McDonalds te eten. “Hoezo niet??” Omdat ik graag ook een beetje fatsoenlijk eet kozen we vooral restaurantjes die niet al te moeilijk eten op de kaart hadden staan, en toch gezellig en goed waren. En daar heb je er een heleboel van in Parijs! Onze aanraders:
– Met stip op nummer 1 staat “Le Pradis du Fruit” op 5 minuten lopen van de Notre Dame, en recht tegenover de “Notre Dame stop” van hop on / hop off aanbieder Tootbus (waarover later mee). Je kunt hier terecht voor heerlijke pannenkoeken, maar ook voor een meesterlijke curryschotel en heerlijke vlees- of vegetarische plates met patat en salade. Le Paradis du Fruit heeft meerdere vestigingen in Parijs, dus er is altijd wel eentje in de buurt.
Bistrot de la Tour Eiffel ligt vlak bij de Eiffeltoren en heeft een heerlijke Cheeseburger op het menu staan. De inrichting is knus en de obers zijn niet te beroerd om wat met tafels en stoelen te schuiven zodat iedereen een plekje heeft.
– Voor de deur van ons appartement zat de brasserie Au Canon des Invalides. Ik ben een enorme liefhebber van Steak tartare de boeuf en hier wordt dit gerecht van rauw vlees echt fantastisch gemaakt. De pubers kozen wederom een cheeseburger en we sloten het menu af met een heerlijke chocolademousse. Je kunt hier terecht van het ontbijt tot het diner. Ideaal!
– Vlak bij het Aquarium van Parijs vind je brasserie Le Wilson. Ook hier kun je heerlijk eten zonder al te veel poespas. Kies voor het Wilson driegangenmenu of a la carte. We kozen voor een spaghetti bolognes en de croque monsieur met patat en salade. Vergeet niet de toetjeskaart te bekijken want hier staan wat niet te missen klassiekers op zoals de Crème brûlée en de Dame Blanche.

Rondje Parijs met de Tootbus of de rondvaartboot
Je kent de bussen van Big Bus Hop on / Hop off tours vast wel vanuit Londen. Deze bussen vind je ook in Parijs. Het is een super handige manier om alle bezienswaardigheden te kunnen bekijken, zonder kilometers te moeten lopen. Naast de bussen van Big Bus Tour heb je nu ook een andere aanbieder in Parijs, die gebruik maakt van elektrische bussen. Wel zo fijn voor het milieu! De bustour van Tootbus stopt bij 10 punten op een route die (afhankelijk van de verkeersdrukte) ongeveer 2 uur duurt als je van begin tot eind blijft zitten. Het voordeel van Tootbus is dat het minder bekend is, en dus minder druk.

Wil je Parijs vanaf een andere kant zien? Dan kun je ook een rondje met de rondvaartboot maken. De tour van een uur start aan de kade onder de Eiffeltoren. Moet je wachten omdat de boot nog niet vertrekt? Dan maak je de pubers natuurlijk erg blij met een lekker Crêpe met Nutella, die op de kade wordt verkocht.

Regen? Duik (letterlijk) het zwembad in of (figuurlijk) het aquarium
Ook als het regent hoeft je je niet te vervelen in Parijs. Er zijn natuurlijk veel musea, maar er is veel meer te doen. Je maakt je pubers namelijk vast blij met een dagje in het zwembad. Vlak bij het centrum van Parijs vind je Aqua Boulevard (metrostop Balard), het grootste zwembad van de stad. Als je geen zwemkleding bij je hebt is dat geen probleem, want de Decathlon zit in hetzelfde gebouw. Houd er rekening mee dat jongens en mannen een speedo (mag met pijpjes!) moeten dragen. Hier wordt streng op gecheckt bij het zwembad. Maar, deze koop je dus gewoon bij Decathlon (nog een tip: Franse maten vallen klein). Tickets voor het zwembad koop je ter plekke, of via Get your Guide. Het zwembad is niet goedkoop, maar de pubers hebben zich hier uitstekend vermaakt. Liever naar een goedkoper zwembad? Er zijn meerdere zwembaden in Parijs. Een rondje Google doet wonderen.

Een andere leuke indoor activiteit is het aquarium. Verwacht geen dagvullend programma, maar het is een leuke activiteit als het buiten pijpenstelen regent. Het aquarium is ruim opgezet en er zijn prachtige vissen te zien. Het aquarium ligt vlakbij Place du Trocadéro. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren van de hele stad. Dit is dan ook een van de 10 stops van de Tootbus hop on / hop off tour.

Niet met je koffers slepen
Wij moesten op de laatste dag om 11 uur uit ons appartement en hadden de Thalys naar huis pas om 17:25 uur geboekt. In de tussentijd wilden we natuurlijk niet met onze koffers slepen. Gelukkig hoeft dat ook niet! Je kunt je koffers veilig en vertrouwd achterlaten de bagageopslag van Bounce. Deze opslag is meestal gevestigd in een winkel, restaurant, café of hotel, dus er is tijdens openingstijden altijd fysiek iemand aanwezig die op je spullen past. Wel zo’n fijn gevoel. Bounce heeft 10.000 locaties in allerlei grote steden (bijv. ook Amsterdam en Rotterdam) en is daarmee een van de grootste bagage-opslag-aanbieders van de wereld. Wil je Bounce ook eens uitproberen? Download de app via deze link en krijg $5,00 (in Europa omgerekend naar Euro’s) korting.


Plaats een reactie